Sparemål for 2017

Målet mitt for 2017 er å spare 52,5 % av lønna hver måned, eller 20 500 kroner. Sparingen er fordelt som følger:

 • 6 500 avdrag boliglån
 • 7 000 til bufferkonto i min dagligbank
 • 5 000 fast trekk til OBOS Konto med spareavtale
 • 1 000 til KLP Aksje verden indeks
 • 1 000 til SpareBank 1 Pensjonskonto

Når saldo på bufferkontoen går over 15 000, overfører jeg det overskytende til bankkonto for langsiktig sparing. Til langsiktig sparing bruker jeg per dags dato OBOS Plasseringskonto + 31d med 1,70 % rente. OBOS Konto med spareavtale har samme rente. Dette er ikke allverdens og jeg har vurdert å flytte sparepengene til Easybank, som gir 2 % på sin EasySpar Pluss-konto, eller yA Bank og deres Høyrentekonto Pluss med 1,95 % i rente. Men jeg har litt problemer med å låne bort sparepengene mine til banker som pusher forbrukslån på stakkarer som de jeg ser på Luksusfellen. Så enn så lenge får de stå i OBOS-banken.

Mange reagerer kanskje på den lave andelen sparing i aksjer. Jeg er en ganske risikoavers person og det var først i fjor jeg begynte å spare litt i fond. Jeg har helt klart «tapt» mye på denne forsiktigheten, men samtidig har det vært vanskelig å vite hvilken vei aksjemarkedet skulle ta. Det kan nok hende jeg øker andelen sparing i fond etter hvert, for det siste året har både indeksfondet og pensjonsfondet jeg sparer i gjort det bra. Fondssparing føles derfor ikke lenger like skummelt. På den andre siden skjer det så mye i verden nå, at det kanskje er tid for å ikke ta for store sjanser med sparepengene.

Hvis jeg ser bort ifra nedbetaling av boliglån, skal jeg altså spare 14 000 kroner i gjennomsnitt hver måned. Dette blir 168 000 på ett år. Jeg tror det skal gå, for jeg har en OK inntekt og ikke allverdens utgifter. (For 2 år siden hadde det derimot vært veldig vanskelig å spare 52,5 % av lønna og nærmest umulig å komme opp i de summene, for da tjente jeg nesten halvparten av hva jeg gjør nå). Jeg kommer også til å få igjen over 20 000 på skatten og regner ikke med å bruke alle feriepengene i sommer. Dermed blir det noen ekstra kroner til sparing. For å utfordre meg, har jeg derfor satt meg et hårete mål på en total økning på 200 000 kroner i egenkapitalen i 2017!

Så langt i år har jeg spart følgende (avkastning på fond medberegnet): 

MånedEndring egenkap (NOK)Akkumulert 2017 (NOK)
Januar12 29212 292
Februar 18 43630 728
Mars 11 77642 504

April vil nok gi et dårligere tall, for jeg har kjøpt meg en ny datamaskin som jeg måtte bruke av bufferkontoen for å betale. Men forhåpentligvis klarer jeg å ta igjen det tapte i løpet av få måneder. Oppdatering vil komme!

2 kommentarer til “Sparemål for 2017

 1. Ingrid

  Hei,
  For en spennende blogg du har. Og jeg er imponert over hvor mye du skal spare! Det blir raskt store beløp av det.
  Sparer du til noe spesifikt, eller er det for trygghet? Pensjon sier jo seg selv, men hva med de 6000-13 000 kr (Bufferpengene inkludert, når bufferen er full)?

  Svar
  1. Balansereren Innleggsforfatter

   Hei Ingrid!
   Takk for hyggelige ord. Jeg har på en måte vært heldig, gått fra en ganske dårlig betalt jobb til en med god lønn, og ikke oppskalert forbruket. Jeg holder på å skrive et innlegg om hva jeg sparer til. Foreløpig er det ikke til noe spesielt, men for å få mer handlerom. Om det blir større bolig eller mer fritid får tida vise:-)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *