Status juli 2018

Juli er ferietid for oss og med ferie ble det fire uker borte fra hverdagens rutiner. I år hadde vi valgt å ta all ferie på hytta i Norge, noe som skulle vise seg å være et godt valg ikke bare økonomisk, men også værmessig🌞

Sparing

I juli fikk jeg betalt for et oppdrag jeg gjorde utenom jobb i våres, og totalt fikk jeg dermed utbetalt 65 % mer enn jeg pleier. Av all inntekt denne måneden gikk 32 % til langsiktig sparing. Målet mitt er å ha en sparerate på 35 % hver måned utenom låneavdrag, men måneder med økt inntenkt må jeg ha en høyere sparerate for å nå det hårete målet mitt om å spare 200 000 kroner totalt i år. Grunnen til at jeg ikke sparte mer denne måneden var at vi planlegger en liten oppgradering i heimen i nær framtid, som jeg ville holde av penger til.

Sparebeløpet denne måneden var 21 500 kroner, men finansformuen min økte med 26 300. Altså en økning på 4 800 kroner utenom egen sparing. Av dette var ca 1 000 kroner kapitalisering av renter på høyrentekonto. Resten var endring i verdi på aksjefond og aksjer. Det var spesielt gledelig å se en liten oppsving i fondene KLP AksjeVerden Indeks og KLP Fremvoksende Markeder Indeks II, som begge har gått trått i år. Det blir spennende å se hvordan disse fondene utvikler seg framover, med tanke på alt det merkelige som skjer i verdenspolitikken for tida.

Trening

Det har blitt lite trening nå i ferien. Varmen inspirerte ikke til store treningsøkter, men det ble endel bading og noen gåturer. Nå som hverdagen er tilbake og jeg ikke har så mye utenom jobb, blir det fokus på å komme tilbake til gode treningsvaner!

Avslapping

Med lite trening i ferien, har det naturlig nok blitt mye avslapping😀 Det trengte jeg etter en veldig travel vår!

Egenverdi

Jeg har ikke fått spilt noe piano i ferien, men jeg har fått gjort mye annet som tilfredsstiller min definisjon av egenverdinemlig det som «jeg vil og ikke må».

Lesing & læring

Med ferie ble det litt mer tid til lesing enn vanlig, både skjønnliteraur og fagliteratur. Først leste jeg triologien Bli hvis du kan av Helga Flatland, om fire gutter fra samme bygd som reiser til Afganistan sammen og menneskene de har vokst opp sammen med. Fine bøker med mye dyp menneskeinnsikt.

Jeg har også rukket å lese 1/4 av John Bogles Common Sense on Mutual Funds. Den er på hele 650 sider, så det tar litt tid å komme seg gjennom hele boka. Lærerik lesning så langt med gode historiske eksempler som bygger opp under Bogles hovedpåstander, nemlig 1) at indeksfond er den sikreste måten å få en god avkastning på pengene sine, 2) at en bør ha en enklest mulig investeringsfilosofi (gjerne med en balansert portefølje med kun ett aksjefond og ett obligasjonsfond, eller ett kombinasjonsfond) og 3) at en må være obs på forvaltningskostnadene og hvor mye det kan stjele av fortjenesten når en investerer.

Selvom det er interessant lesing, må jeg innrømme at jeg synes Bogle er litt gjentagende og bruker flere eksempler enn han egentlig trenger for å argumentere for påstandene sine. Jeg er spent på om resten av boka fortsetter i det samme sporet, eller om han kommer mye nytt.

Minimalisme

Vi har ikke vært noe særlig hjemme i juli. Dermed har vi ikke fått rydda så mye, men heller ikke rota noe særlig.

Totalvurdering

Ferietid er en unntakstilstand. Med ferie blir det lettere å oppnå noen mål, mens andre mål blir det kanskje vanskeligere å ha fokus på.Det er lett at det går litt mer penger i ferien enn en hadde tenkt, selvom det dette året gikk ganske greit for oss. Avslapping ble det mye av i år. Men jeg kunne godt tenkt meg å få trent mer. Mer lesing kunne jeg også ønske at det hadde blitt, selvom jeg leste mer enn det månedlige målet mitt.

Alt i alt er jeg likevel godt fornøyd med feriemåneden juli!

Sidekommentar: Jeg har ikke fått publisert så mange innlegg utenom statusoppdateringer denne sommeren, men jeg har mange i pipeline. Følg med utover høsten! I disse GDPR-tider har jeg derimot fått laget en side om personvern på bloggen. Hvis du er interessert i hvordan dine brukerdata håndteres når du besøker balansere.no, se min personvernerklæring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *