Mål for 2018

Selvom det overordnede ønsket mitt da jeg etablerte denne bloggen var å leve mer balansert, hadde jeg i 2017 kun satt meg eksplisitte mål for sparing. Når jeg ser tilbake, er det tydelig at andre områder i livet mitt har fått for lite fokus. Jeg har lært mer om hvordan leve mer balansert i teorien, men jeg har ikke kommet så mye nærmere i praksis.

Les også: 6 steg mot et mer balansert liv

Les også: Men lever jeg mer balansert, da?

For å fokusere mer på alle aspektene ved et balansert liv, har jeg bestemt meg for at jeg i 2018 skal sette meg mål på mer enn bare sparing. Målene er som følger:

1. Sparerate på 35 % per måned utenom låneavdrag

Sparemålet mitt er det samme som i fjor: Spare minst 14 000 kroner per måned i gjennomsnitt utenom nedbetaling av boliglån. Dette tilsvarer en sparerate på 35 % per måned utenom låneavdrag. Med nedbetaling av lån er målet å klare 51 % sparerate.

Det hårete målet for neste år blir å øke egenkapitalen med mer enn 200 000 kroner totalt (dvs. sparepenger + renter, utbytte og økning i markedsverdi for aksjer og fond). Dette klarte jeg i 2017.

Grunnen til at jeg ikke øker sparemålet for 2018, er at jeg i 2017 hadde et betalt oppdrag utenom den vanlige jobben jeg har. I tillegg jeg fikk igjen mye på skatten. Dette er penger jeg ikke kan regne med å få neste år.

2. Trene jevnlig

Trening er nødvendig for å få en fysisk helse som trengs for at jeg skal klare å gjøre det jeg må og det jeg vil i livet mitt. Dvs. for å takle hverdagens krav. Jeg har mer eller mindre alltid trent og liker det godt, men i 2017 har jeg av ulike grunner kommet ut av rutinen. I 2018 har jeg som mål å komme meg ut og trene minst 8 ganger per måned (2 ganger i uka). Av erfaring vet jeg at dette er overkommelig. Klarer jeg mer, er det et bonus.

3. Ta det roligere (avslapping)

Jeg skal ha som mål å sove minst 8 timer kvalitetssøvn hver natt, samt slappe mer av ellers. Spesielt i jobbsammenheng skal jeg bremse ned, fordi jeg kjenner at når det går i ett på jobb, har jeg lite energi igjen til å gjøre det jeg ønsker når jeg kommer hjem. Jeg har forsøkt å roe ned tempoet på jobb tidligere, men det har vist seg veldig vanskelig. Det siste året har vært spesielt utfordrende, fordi jeg har fått for mye å gjøre, og oppgavene jeg har fått har vært veldig krevende. Da jeg var sykemeldt tidligere i år, fikk jeg streng beskjed fra legen om at jeg bør unngå stress (selvom sykemeldingen ikke var stressrelatert). Å roe ned på jobb er derfor også viktig for helsa. Resten av livet mitt er allerede nokså stressfritt.

At det skjer ting på jobb har jeg alltid likt, så jeg snakker ikke om å sløve. Jeg snakker om en jobbhverdag hvor det er tid til å sette seg ned innimellom og tenke litt. Og ikke minst å slippe å måtte ta lunsjen i møter eller ved pulten, men ha anledning til å gå i kantina med kolleger for å spise. Jeg har sagt i fra på jobb før, men neste år må jeg være enda tydeligere ovenfor sjefen. Hvis det skulle vise seg at det ikke er mulig å få et roligere tempo i jobben jeg har nå, burde jeg nok vurdere en annen jobb.

4. Gjøre mer av det jeg vil, men ikke må (egenverdi)

Jeg har satt meg som mål at jeg skal bruke enda mer tid på noe jeg vil og som gir meg glede, nemlig å spille piano. Målet mitt er å spille 5 av 7 dager per uke, dvs. 20 ganger per måned. For at det skal telle, må jeg spille minst 10 minutter hver gang. Jeg har erfaring med at hvis jeg er trøtt og ikke har inspirasjon til å sette meg ned for å spille, klarer jeg alltids å overtale meg selv til 10 minutter. Og etter å ha spilt 10 minutter får jeg nesten alltid inspirasjon. 10 minutter blir da gjerne 30 minutter. Etterpå er jeg glad for at jeg satte meg ned selvom jeg egentlig ikke orket, for å spille er noe jeg liker godt.

Jeg vil også fokusere på å gjøre andre ting jeg vil, men ikke må. Men det må avveies mot mål nr 2., så det ikke blir et stressmoment.

5. Lese, lære og utvide mine horisonter

I 2018 skal jeg lese enda mer enn jeg har gjort i 2017. Målet er å lese så mye som mulig og minimum 2 bøker hver måned. Fokus vil være på sakprosa innen selvutvikling, psykologi, filosofi, økonomi og faget mitt. Men jeg vil også ha som mål at minst 1/4 av bøkene er skjønnlitteratur. Dvs. at jeg i hvert fall skal lese en roman annenhver måned i gjennomsnitt. Jeg vil lese skjønnlitteratur både fordi det er en glede jeg alltid har hatt, men som har fått lite oppmerksomhet i mitt voksne liv. Og fordi skjønnlitteratur kan utvide mine horisonter på en måte sakprosa ikke kan.

6. Leve mer minimalistisk

Minimalisme handler om å leve enklere, og en forutsetning for et minimalistisk liv er at en rydder opp i rot en har i livet sitt. Både fysiske ting, digitalt rot og mentalt rot. Jeg vil i første omgang fokusere på fysiske ting og rydde opp og få mer orden hjemme. Vi har kvittet oss med endel ting vi ikke trenger de siste årene, men vi har fortsatt mange ting som kunne fått et nytt liv hos andre eller burde vært på dynga. Og det vi har kan organiseres bedre.

Det konkrete målet mitt for 2018 er å rydde en del av leiligheten hver måned. Noen måneder vil vi kanskje ha klart å rydde et helt rom. Andre måneder er kanskje bare et skap. I tillegg til å rydde i det vi har, vil jeg (som de siste 2-3 årene) også være bevisst før jeg skaffer nye ting. Så ikke nytt rot kommer inn døra ubemerket.

Les også: Lev minimalistisk og lev mer

Hvorfor har jeg mål?

Forskning viser at det å jobbe mot mål ikke er udelt positivt. Målsettinger kan føre til et uheldig tunnelsyn som tar fokus bort fra det virkelig som er viktig.1 Resultatet kan til med bli katastrofalt, som da Ford på 60-tallet satte seg som mål å utvikle en bil som ikke skulle veie mer enn 2 000 pund og som skulle koste under 2 000 dollar. De endte opp med å lage en bil som kunne eksplodere. Selskapet valgte å ikke implementere en løsning som ville ha kostet 11 dollar mer per bil, selv om de hadde estimert at dette ville resulterer i 180 færre dødsfall.2 Dette ble en stor skandale for Ford.

Jeg er ikke typen som blir helt fokusert på ett mål og ikke enser det rundt meg. Jeg kan heller ikke se at det ene sparemålet mitt i 2017 har fått noen store uheldige konsekvenser på andre arenaer. Problemet har heller vært at mangel på mål har gjort at jeg har gitt andre områder som er viktige får for lite oppmerksomhet. For meg fungerer nemlig mål godt som en påminnelse. Likevel er det viktig å være klar over farene med målsettinger. Derfor vil jeg når jeg gjør opp månedlig status på hvert mål også reflektere på om jeg er på avveie i forhold til mitt overordnede mål — å leve mer balansert.

For oppdatering, les de månedlige statusrapportene.

Fotnoter

Ordóñez, L. D., Schweitzer, M. E., Galinsky, A. D., & Bazerman, M. H. (2009). Goals gone wild: The systematic side effects of overprescribing goal setting. The Academy of Management Perspectives, 23(1), 6-16. Tilgjengelig fra: http://graphics8.nytimes.com/packages/pdf/business/GoalsGoneWild2009.pdf

Leggett, C. (1999). The Ford pinto case: the valuation of life as it applies to the negligence-efficiency argument. Law and Valuation Papers. Tilgjengelig fra: https://users.wfu.edu/palmitar/Law&Valuation/Papers/1999/Leggett-pinto.html

2 kommentarer til “Mål for 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *