Status januar 2018

Jeg har definert seks mål jeg skal jobbe mot og følge opp i 2018. Disse går på sparing, trening, avslapping, egenverdi, lesing & læring og minimalisme.

For en forklaring på sirkelplottet, se: Hvordan følge opp mål?

Året har ikke startet så bra. Mye sykdom i familien har gjort at det har vært vanskelig å jobbe mot målene. Økonomisk ble det også endel ekstra utgifter, som gjorde at spareraten ble mindre enn ønsket. Jeg mister ikke motet likevel, men håper at forholdene vil ligge bedre tilrette for måloppnåelse neste måned.

Sparing

Jeg har bestemt meg for å følge opp sparerate istedenfor sparebeløp i 2018. Målet mitt for året er å ha en sparerate på 35 % utenom nedbetaling av lån. Denne måneden endte jeg på 18,75 %. Noe jeg naturlig nok ikke er helt fornøyd med.

Når det er sagt, betalte jeg noen ting denne måneden som vil spare meg penger senere. For eksempel årskort på bussen. Ved å kjøpe årskort istedenfor månedskort, sparer jeg transportutgifter to måneder. Vi har også handlet endel mat på tilbud, som forhåpentligvis vil føre til lavere matutgifter neste måned. I tillegg har jeg kjøpt et par nye klesplagg jeg trengte på salget, som gjør at jeg ikke vil ha behov for å handle klær på en stund.

Trening

Målet er å trene 8 ganger per måned, men denne måneden fikk jeg bare til 6 treningsøkter. Det har ikke vært enkelt å få til trening innimellom egen og familiemedlemmers sykdom, så i grunnen er jeg ganske fornøyd. Men under mål er det.

Avslapping

Målet er å sove minst 8 timer hver natt, samt slappe mer av ellers. Dette har jeg ikke fått til. Nattesøvnen har vært varierende. Det har også vært mye press på jobb, som har gjort meg stresset.

Så på avslapping har jeg et klart forbedringspotensial. Jeg kan for eksempel bruke meditasjon til å roe ned. Og selvom det ofte går i ett på jobb, kan jeg alltids ta en liten timeout innimellom.

Egenverdi

Generelt ønsker jeg å bruke mer tid på ting som gir meg glede. Det konkret målet for 2018 er å spille piano 20 ganger per måned. Dette klarte jeg i januar. Totalt spilte jeg 21 av 31 dager denne måneden, og målet ble nådd.

Lesing & læring

Jeg skal lese minimum 2 bøker eller 450 sider hver måned. Med alt stresset som har vært, har jeg kun klart å lese 150 sider denne måneden. Paradoksalt nok er boka jeg leser Uro av Finn Skårderud. 

Minimalisme

Minimalisme handler om å leve enklere og rydde opp i rot en har i livet sitt. Det konkrete minimalismemålet mitt for 2018 er å rydde en del av leiligheten hver måned, samt være kritisk til nyanskaffelser. Dette vurderer jeg at jeg klarte i januar.

Vi fikk ryddet litt mer i skap på kjøkkenet og kvittet oss med noen ting vi ikke trenger. I tillegg tok jeg en runde i klesskapet og fant gammelt treningstøy og gensere jeg ikke bruker lenger. Dette ble levert til Fretex.

Jeg kjøpte en bluse, en genser og en bukse på salget. Alt dette var klær jeg føler at jeg vil ha god bruk for. Jeg ble fristet til å kjøpe enda mer på salget, men brukte mine egne forholdsregler for å unngå å komme hjem med sånt som jeg egentlig ikke trenger.

Totalvurdering

For å ikke bli for opphengt i enkeltmål og la det gå utover mitt overordnede ønske, nemlig å leve mer balansert, vil jeg vær måned også gjøre en totalvurdering av livet mitt og hvor balansert jeg har levd.

For januar kan jeg ikke si at jeg har levd særlig balansert. Jeg har følt på kroppen at familien er et tett sammenkoblet system. Hvis en del av systemet kneler (for eksempel ved at en blir syk), går det utover det totale systemet. Det har inspirert meg til å reflektere mer rundt hvordan familiesystemet kan bli mer robust og resilient. Mer om det en annen gang.

Men noen stor knekk på familien har det ikke blitt. Og nå som vi er på beina igjen alle mann, satser jeg på at forholdene ligger godt tilrette for mer balanse neste måned.

2 kommentarer til “Status januar 2018

 1. Stockles

  Flott og artig innlegg Sam!

  Synes målkategoriene dine er flotte og det er bra at du gjør deg opp så klare tanker for hvordan du skal nå disse. Samtidig blir jeg litt «beskymret» når lesingen i seg selv blir en oppgave (ref 450 sider»). En ting er at man da helst vil ta bøker som ikke er tunge og som har mye skrift, men jeg tenker at dette er kontraintuitivt.

  Per idag så handler mye i livet om å prestere. Sikker på at du også vil skape prestasjonsmål i det lille rommet som du selv kan kontrollere?

  Svar
  1. Balansereren Innleggsforfatter

   Takk for kommentaren, Stockles! Helt enig i at en ikke skal føle at en må prestere på alle områder. Bakgrunnen for at jeg prøver ut mål av denne typen, er for å endre vaner og hjelpe meg selv å bruke mer tid på det jeg egentlig ønsker. Tenkte skrive et innlegg om sammenhengen mellom mål og vaner senere en gang.

   Lesign er en ting jeg ønsker å gjøre mer, men ofte ikke tar meg tid til. Å lese 450 sider i måneden innebærer med min lesehastighet å lese ca 30 minutter per dag, så det er egentlig ikke allverdens. Men jeg er ikke så veldig streng på å nå verken dette eller de andre målene. Gjennom årene har jeg blitt ganske raus med meg selv. Det er alltids en grunn for at ting blir som de blir. Samtidig tror jeg at mål gjør at jeg får gjort litt mer av det jeg vil.

   Takk likevel for betimelig kommentar! Viktig poeng å reflektere over😊

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *