Hvordan følge opp mål?

Jeg har satt meg seks mål for 2018. Disse er av litt forskjellig art. Sparemålet går på et spesifikt beløp jeg har som mål å spare hver måned. Det er lett å måle. De andre målene mine er ikke like enkle i utgangspunktet, fordi de handler om å endre vaner, ikke å oppnå noe som nødvendigvis er målbart. Likevel har jeg forsøkt å gjøre også disse målene målbare.

Hver måned har jeg som mål å trene minst 8 ganger, spille piano 20 ganger og lese minimum 2 bøker. Dette er enkelt å følge opp. De første to følger jeg hver dag i en vanelogg, slik at jeg enkelt kan telle opp på slutten av måneden. (Mer om det i et senere innlegg.) Hvilke bøker jeg leser noterer jeg fortløpende.

Målene på avslapping og minimalisme er vanskeligere å måle. Jeg har forsøkt meg på å si at jeg skal sove minst 8 timer kvalitetssøvn hver natt, samt roe mer ned ellers i livet. Hvorvidt jeg har sovet 8 timer kan jeg måle med en fitness tracker, men i hvilken grad jeg har roet ned må jeg vurdere kvalitativt. Å bli mer minimalistisk vil jeg måle på om jeg har ryddet og organisert en del av leiligheten hver måned og vært kritisk til nyanskaffelser, men dette må også mer eller mindre vurderes kvalitativt. 

For å klare å sammenlikne måloppnåelse per mål hver måned, samt se utviklingen gjennom året, vil jeg for hvert mål månedlig vurdere om det er på mål, dårligere enn målet eller bedre enn målet. Dette vil jeg illustrere med et sirkelplot hvor hvert mål får sitt segment. Slik vil et enkelt segment se ut når jeg oppnår målet:

Slik ser det ut hvis jeg gjør dårligere enn ønsket:

Og slik vil det se ut når jeg gjør bedre enn målet:

Hvert mål vil ha en fast plassering og fast farge. Slik vil sirkelplottet se ut hvis jeg har oppnådd alle målene en måned, men ikke overgått forventningene:

 

Første test av systemet for å følge opp målene blir neste uke når jeg skal gjøre opp status for januar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *