Status februar 2018

De seks målene jeg har satt meg for 2018 går på sparing, trening, avslapping, egenverdi, lesing & læring og minimalisme. Målene har jeg definert for å hjelpe meg selv å bruke mer tid på det jeg egentlig ønsker.

Å sette opp mål for det som er viktig i livet mitt handler ikke bare om å klappe meg selv på skuldra når jeg gjør det bra. Det innebærer også å ærlig erkjenne når jeg ikke klarer å leve helt som jeg vil. Som i februar, hvor lå jeg bak flere av målene. Heldigvis er jeg en positivt innstilt person. Jeg blir heller motivert enn tiltaksløs når ting ikke går veien.

For en forklaring på sirkelplottet, se: Hvordan følge opp mål?

Sparing

Som i januar, ligger jeg også i februar bak ønsket månedlig sparing. Jeg sparte kun 26 % av lønna mi, utenom nedbetaling av boliglån. Aksjemarkedet ga meg heller ingen drahjelp som økte egenkapitalen min. Fondene mine gikk totalt ned 1,7 % i februar.

Nedgangen i aksjemarkedet bekymrer meg ikke. Jeg har fortsatt en prosentvis liten andel av sparepengene mine i aksjefond, og nedgangen betyr også at jeg fikk mer for det jeg kjøpte fond for denne måneden.

Jeg kunne spart noe mer ved å leve mer sparsommelig. Grunnet stressende dager, har det blitt litt mer kos i handlevogna og noen flere turer innom kaffebaren enn vanlig. Men jeg satser på å komme sterkere tilbake på sparefronten!

Trening

Jeg har fortsatt ikke kommet inn i vanen med å trene jevnlig igjen. Med slitsomme dager på jobb og ytterligere sykdom, ble det kun 3 turer på treningssenteret denne måneden (mot mål om 8). Her er det med andre ord rom for forbedring!

Avslapping

Denne måneden var som nevnt tidvis veldig stressende. Mye av det som skaper stress er utenfor min kontroll. Det har blant annet vært krevende på jobb den siste tida. Men om det ikke er alt jeg kan velge i livet mitt, kan jeg i hvert fall velge hvordan jeg forholder seg til situasjonen jeg befinner meg i. Jeg har klart å koble helt av i perioder. Likevel er det fortsatt rom for forbedring på dette punktet.

Egenverdi

For å ha et fint liv mener jeg at en må sette av tid til det som gir glede, uten noen tilsynelatende nytte. Jeg følger opp hvor mye jeg får spilt piano hver måneden for å se hvor mye tid jeg får til å bruke på sånt. Det ble 17 dager med piano denne måneden. Litt mindre enn ønsket grunnet jobbreise, men jeg anser det som akseptabelt.

Lesing & læring

Jeg fikk til å lese så mye som jeg ønsket og litt til i februar. Totalt pløyet jeg gjennom to hele bøker og har to til som jeg har kommet et stykke på. De jeg leste ferdig var The Power of Habit av Charles Duhigg og Magisk opprydding av Marie Kondo.

The Power of Habit ga nyttig innsikt i hva som ligger til grunn for gode (og dårlige) vaner, både på individnivå og i organisasjoner. I følge Duhigg er hemmeligheten bak større endringer å finne én nøkkelvane («keystone habit») og endre den til det bedre. Da vil andre gode endringer følge med.

Som da Alcoas konsernsjef initierte et fokus på sikkerhet, og fikk økt kvalitet, optimalisering av produksjonen, en kultur for å komme opp med nye idéer og alt i alt bedre lønnsomhet med på kjøpet. Eller da den overvektige, røykende, utrente, gjeldstyngede Lisa Allen, som ikke hadde klart å holde på en jobb lenger enn ett år, sluttet å røyke, og dermed også begynte å trene, spise bedre, sove bedre, kvitte seg med gjeld og endte opp som maratonløper med fast jobb på tredje året.

Magisk opprydding er blitt en klassiker, ikke bare blant den minimalistiske bevegelsen og «ryddefreaker». Boka har solgt over 5 millioner eksemplarer på verdensbasis og er tydeligvis veldig populær også i Norge: Jeg måtte vente flere måneder for å få lånt den på biblioteket.

Dette er en inspirerende og morsom bok med et alvorlig undertema: Vi må sette mer pris på eiendelene våre og ta bedre vare på dem. Mantraet til Marie Kondo er at du bare skal eie ting som gir deg glede!

Kondos metode går ut på å gå gjennom tingene dine kategori for kategori, og velge ut det du vil beholde utifra kriteriet om det gir deg glede. Disse tingene skal du så gi en fast plass i hjemmet ditt. Når dette er gjort, skal du i følge Kondo aldri trenge å rydde igjen. Da er det bare å sette tingene tilbake på plassen sin etter bruk, så blir det ikke rotete.

Kondo hevder at hvis du rydder hjemmet ditt og får orden på tingene dine, vil du også få et bedre liv. Det er interessant å observere at dette likner budskapet i The Power of Habit. Å holde orden handler om å ha gode vaner, og som Duhigg understreker, vil gode vaner på ett område smitte over på andre områder. Det var tilfeldig at jeg leste disse bøkene samme måned, men interessant å se dem i sammenheng.

Jeg vet ikke om hele livet mitt blir snudd på hodet av gode endringer ved å få mer orden i leiligheten eller ved å få på plass treningsvanene igjen, men begge bøkene har gitt meg god innsikt som kan hjelpe meg å forbedre livet mitt.

Minimalisme

På noen områder har jeg levd etter minimalistiske idealer lenge, som for eksempel å være måteholden. Mens på andre områder har jeg fortsatt endel å gå på. Spesielt å ha mer orden i tingene mine. Å komme hjem til en rotete leilighet etter en lang dag på jobb inviterer ikke til å lade batteriene på en god måte. Derfor har jeg satt som mål å få ryddet opp og få mer orden i leiligheten i løpet av året.

I februar fikk jeg ryddet ganske bra i bokhylla på stua, samt i papirer. Jeg fulgte ikke metoden til Marie Kondo denne gangen. Men jeg vil teste ut metoden senere, for jeg er nysgjerrig på hvordan den fungerer.

Totalvurdering

Det overordnede målet mitt er å leve mer balansert. Alt i alt synes jeg ikke februar ble så balansert som jeg ønsket, i hovedsak fordi jeg ikke har fått trent og slappet av så mye som jeg vil og trenger. I tillegg ligger jeg bak sparemålet mitt for andre måneden på rad.

Ideelt sett bør jeg ha en jevnere fordeling mellom belastning og avslapping. Ved bedre vaner og mer orden i hjemmet, tror jeg at jeg kan komme et steg nærmere en god balanse mellom å være på og å være av. Når jeg får til det, vil jeg nok få mer energi. Mer energi vil gi mer viljestyrke, som kan føre til en litt høyere sparerate. Alt henger sammen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *