Et blikk over skulderen, så fokus framover

2020 ble ikke som jeg hadde tenkt. Det ble vel ikke som noen hadde tenkt. Vi feira nyttårsaften med sprudlevann og klemmer til kjente og ukjente, og nyåret hadde for de fleste i Norge en optimistisk eim over seg. Vi hadde hørt om viruset i Kina, men hadde vi ikke hørt den typen skremselspropaganda før? Det kom sikkert til å gå over før det kom hit, tenkte mange. I januar hadde jeg nok det mindsettet selv.

Jeg hadde satt meg mål på fire områder for 2020. Jeg skulle ha en gjennomsnittlig sparerate på 48 % av inntektene mine, jeg skulle trene jevnlig og gradvis øke treningen min til et gjennomsnitt på 21 minutter per dag, jeg skulle sove minst 8 timer per natt 3 av 4 netter og jeg skulle fokusere på minimalisme i anskaffelse av nye ting jeg visste vi kom til å trenge.

Så kom koronaen til Norge i februar og alt ble snudd på hodet. Både jeg og mannen var heldige og hadde trygge jobber, men livet ble anstrengende med stengte barnehager, hjemmekontor i en altfor liten leilighet og masse å gjøre på jobb. Det var vanskelig å få til å arbeide fulle dager. Jeg var fornøyd om jeg klarte å skvise inn 5-6 arbeidstimer på en dag. I samme periode skulle vi kjøpe oss hus og flytte til et nytt sted. Det var mildt sagt et hektisk år! Det føles som om det gikk i ett fram til vi lille julaften satt i sofaen med pynta juletre i ny stue.

Med et så intenst år, ble trening og avslapping nedprioritert. Det samme ble denne bloggen, for den saks skyld. Jeg følte ikke at jeg kunne blogge på kveldstid, hvis jeg bare hadde fått jobbet 5 timer tidligere den dagen.

Når det gjelder økonomien, var spareraten første halvår ca på mål. Men så kjøpte vi oss hus, og med hus har det kommet både forutsette og uforutsette utgifter. Huset er ikke nytt, så vi har måttet bruke penger på vedlikehold forrige eier ikke hadde gjort. Enebolig og hage krever også mye utstyr vi ikke hadde fra før. Gress og hekker skal klippes, løv skal rakes, bed skal lukes og ved skal kløyves.

Med mer plass har vi også måttet skaffe flere møbler, gardiner og annet til huset. Jeg har hatt fokus på minimalisme i det vi har kjøpt, og anskaffet ting som tilfredsstiller kravet om at det skal gi nytte og glede. Det har blitt en fin blanding av brukte ting, billige ting og dyrere kvalitetsprodukter.

Plasseringen av huset innebar også at vi måtte kjøpe oss bil. Vi kjøpte selvsagt en bruktbil og tok ikke opp noe dyrt billån for å kjøpe den, men bil er og blir et pengesluk. Det visste vi godt, fra sist vi hadde bil.

Les også: 10 ting jeg ikke lenger bruker penger på

Totalt har det gått med flere titusener til bil og ting og tang. Jeg trøster meg med at dette er ting vi kan ha i mange år, kanskje tiår, så utgiftene kommer forhåpentligvis tilbake på et moderat nivå i år.

Om ikke det var nok med økte utgifter, har vi ikke fått de økte inntektene vi planla med. Koronaen har gjort at vi ikke har kommet igang med å leie ut leiligheten vi flyttet fra. Vi har ikke vært så lystne på å reise fra et lavsmittested til storbyen for å ordne med utleie. Selvom vi ikke er i risikogruppen, høres det ikke så fristende ut å få COVID-19, hvis en kan unngå det. Vi har dermed mistet leieinntekter for 1/2 år.

Av alle disse grunnene, endte jeg opp med en finansformue på slutten av året som var ca på det samme som ved årets start. Litt kjedelig, selvsagt, men som vanlig er jeg ikke bekymra. Nå har vi to eiendommer som er verdt noen millioner hver, et overkommelig lån og sparepengene mine fra tidligere år er fortsatt i behold. Jeg har også en trygg og greit betalt jobb, som gjør at jeg kan få opp spareraten igjen snart. Når hverken jeg eller noen av mine nære har vært alvorlig syke av koronaen, kan jeg egentlig ikke klage over året som har gått.

Det er fint å se seg over skuldra og reflektere over det som har skjedd. Nå er det tid for å se framover. 2021 har ikke startet så bra for verden, og det ser kanskje ikke så lyst ut de nærmeste ukene. Men som fjoråret har lært oss, er det vanskelig å spå hvordan framtida blir. Plutselig skjer noe vi ikke hadde forutsett. Og det trenger ikke bare være negative hendelser, det kan også være noe positivt som kommer deisende inn fra sidelinja. Mitt håp er derfor at dette året alt i alt blir et positivt år for de fleste her i verden!

Mine personlige mål for 2021 kommer i neste blogginnlegg.

Bilde av luizclas fra Pexels.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *