Status september 2019

Status september 2019

En positiv måned på flere områder. Jeg har fått omplassert sparinga mi, som jeg har hatt på blokka lenge. Og endelig har det løsnet litt på treningsfronten, selvom jeg ikke er helt på mål. Satser på en bra innspurt på 2019 i Q4😀

Sparing

Jeg sparte 19,5 % av inntekten min utenom avdrag på boliglånet denne måneden (38 % med). Nå har jeg bare 7 000 kroner igjen å spare for å nå årets hårete mål på 100 000 kroner spart. Det er med andre ord tid for å justere målet: Jeg bør klare 120 000 kroner spart innen utgangen av året!

Endelig har jeg fått flyttet sparepengene mine fra Komplett bank. Valget falt på SparekontoFlex hos Bluestep, med en rente på 2,10 %. Jeg vurderte også Pareto bank og Næringsbanken, etter tips på Twitter. Men etter litt graving, klarte jeg ikke finne noe som skulle tilsi at jeg ikke skulle sette pengene hos Bluestep. Selvom jeg ikke liker at det kastes lån etter folk, har jeg sansen for at Bluestep tilbyr boliglån til folk som ikke får lån i vanlige banker. Det finnes jo en rekke personer som er tvunget ut på leiemarkedet, selvom de egentlig har mulighet til å betjene et boliglån. Når Bluestep i tillegg har bedre sparerente og betingelser enn de to andre, var valget enkelt. Hvis det skulle dukke opp noe negativt om Bluestep, kommer jeg nok til å flytte pengene derfra igjen.

I tillegg har jeg endret på fondssparingen min. Istedenfor å spare fast i KLP AksjeVerden Indeks, har jeg nå satt opp spareavtaler til KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar og Storebrand Global Solutions. I tillegg fortsetter jeg å spare en tusenlapp hver måned til en pensjonskonto hos SpareBank 1. Enn så lenge beholder jeg andelene jeg har i KLP AksjeVerden Indeks og KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II, men jeg legger ikke noen nye penger inn i de fondene.

Senke kravene

I september klarte jeg å senke kravene passe mye. Å senke kravene for meg innebærer å prioritere behovene til meg selv og familien min framfor annet jeg føler at jeg må. Det har gjort at jeg har klart å hente meg inn på dagtid etter netter med lite søvn (se avslapping), framfor å føle at jeg må gå på lunsjbesøk på jobben. Og det har ført til koselige lekestunder med 5-åringen, framfor å rydde kjøkkenbenken.

Avslapping

Etter å ha tenkt lenge, endte jeg for et par måneder siden opp med å kjøpe en aktivitetsmåler som også tracker søvn. Denne viser både timer søvn og søvnkvalitet. Jeg synes det er nyttig å følge med på, for det synliggjør når jeg bør prioritere ekstra søvn på dagtid. Det gir meg også ekstra motivasjon til å legge meg tidlig. Jeg er skikkelig B-menneske og liker litt for godt å være oppe sent, selvom jeg har søvnunderskudd. Så for meg er dette gull verdt!

En liten sidekommentar: Jeg sparte flere hundrelapper på aktivitetsmåleren ved å velge en lite populær farge på reima. Utrolig nok kosta den 300 kroner mindre enn de mer konvensjonelle fargene! Når det koster ca hundrelappen å kjøpe en ny reim, er det ganske rart. Men jeg syntes fargen var grei, så enn så lenge har jeg beholdt den originale. I tillegg hadde tilfeldigvis butikken bare utstillingsmodellen igjen, så da fikk jeg 20 % ekstra avslag. Tips: Jeg måtte selv spørre om det var noe rabatt på utstillingsmodellen.

Trening

Endelig har jeg kommet igang med trening igjen! Jeg er ikke helt på mål, som er å trene minst åtte ganger per måned. Men med seks treningsøkter i september, er jeg likevel fornøyd. Som skjermdumpene fra vaneloggen HabitShare viser, er dette en god forbedring fra august!

Vanelogg august og september

For at trening skal telle som en økt, har jeg sagt til meg selv at jeg må trene minst 20 minutter. Erfaringen min er nemlig at det er det jeg minst trenger for å føle at jeg har fått trent ordentlig. Likevel, øktene jeg har tatt i september har vært på 45 minutter til en time. (I tillegg gjør jeg også mikroøvelser innimellom, men det logger jeg ikke.) Nå håper jeg at jeg klarer å nå målet om to økter i uka i oktober!

Ny innsikt

Jeg har ikke fått lest så mye denne måneden. Men ny innsikt for meg handler ikke bare om å lese andres tanker. Det handler vel så mye om å reflektere og tenke selv. Skriving er for meg en god måte å tenke på, og jeg fikk ny innsikt av å endelig få skrevet det første innlegget i en serie om verdier. Likevel anser jeg meg som litt bak mål på dette punktet i september.

Minimalisme

Vi bor trangt. Ja, vi innfrir til og med begge SSBs kriterier for trangboddhet, som er husholdninger 1) med flere personer enn antall oppholdsrom og 2) som har mindre enn 20 kvadratmeter p-areal per person i husholdningen.

Å bo trangt krever at en er veldig flink til å rydde, for at det ikke skal føles veldig rotete. Det er en av grunnene til at jeg har fokus på minimalisme i mine fysiske omgivelser. I tillegg er det mange andre gode grunner til å leve minimalistisk, som lavere forbruk og mindre ting å måtte bruke tid å holde i stand.

Jeg merker at det ikke skal mye til før det sklir ut hos oss. Heldigvis er det ikke så vanskelig å få litt orden igjen, siden vi heller ikke har plass til å ha så mange ting.

Målet mitt er å rydde en del av leiligheten hver måned, det være seg et helt rom eller en skuff. Jeg fikk solgt flere av tingene jeg la ut på Finn for en tid tilbake, men har ikke fått ryddet noe mer i heimen denne måneden. I oktober blir det fokus på å få mer orden igjen!

Totalvurdering

Jeg synes september ble en bra måned, til tross for at jeg kun innfridde målene på tre av seks områder. Neste måned hadde det vært gøy å se hvordan visualiseringen i toppen av statusoppdateringene hadde sett ut hvis jeg innfrir eller overgår målene på alle områdene!

For en forklaring på den grafiske framstillingen, se: Hvordan følger jeg opp målene i 2019?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *