Status august 2019

Ett av mine to overordnede mål for i år er å prioritere familietid. I august har familien tatt mer eller mindre all fokus, noe som har gått ut over det andre overordnede målet — å leve mest mulig balansert — og mine seks spesifikke delmål. Vi har nemlig arrangert navnefest for minsten! Det ble en veldig hyggelig affære, men greit at det er noen år til neste gang vi skal arrangere noe liknende😉

Sparing

Målet mitt for 2019 er å spare minst 19 % av den månedlige inntekten min, utenom nedbetaling av boliglån. Håpet er å få spart totalt 100 000 kroner i år. Jeg er som tidligere nevnt mindre ambisiøs enn tidligere år, siden jeg skal være hjemme i permisjon store deler av året og vil ha lavere inntekt enn normalt.

I august sparte jeg 20,3 % av inntekten min. Dette er jeg godt fornøyd med, med tanke på endel ekstrautgifter til navnefesten. Så langt i år har jeg spart 86 000 kroner, og er godt på vei til å nå 100 000 spart i 2019!

Den totale finansformuen min har hatt en sparsommelig vekst de siste par månedene, grunnet aksjemarkedets berg- og dalbaner. Jeg sover fortsatt rolig, siden andelen aksjer hos meg er lav. Per i dag har jeg 16,9 % av sparepengene mine i aksjemarkedet.

På ett eller annet tidspunkt må jeg sette meg ned og gjøre en vurdering av hvor mye penger jeg føler meg komfortabel med å ha investert i aksjemarkedet. Jeg vet ennå ikke hvor grensa går.

Jeg må også gjøre en grundigere vurdering av hvor jeg skal ha sparepengene mine. Jeg har lenge ønsket å plassere pengene mine mer etisk forsvarlig og bærekraftig. Det taler mot en større andel i fond, siden jeg med fondsinvestering har større oversikt over hva sparepengene mine brukes til, enn hvis de står i banken. Å investere i miljøfond er også ett av de mest effektive klimatiltakene man kan gjøre som privatperson.1

Jeg skrev i juni at jeg skulle flytte sparepengene mine fra Komplett bank innen utgangen av juli. Jeg hadde tre ulike banker jeg vurderte å flytte til. Dessverre har det gått så i ett at jeg ikke har kommet noe lengre på dette. Nå får jeg litt bedre tid framover, så før neste statusoppdatering bør jeg ha gjort noe på denne fronten!

Senke kravene

Et balansert liv er ikke et perfekt liv. Men det er lett å glemme at du ikke blir lykkeligere av å streve mot det fullkomne. Spesielt ved anledninger som navnefest og dåp kan det ta av! En vil at det skal være en minneverdig dag, og det er lett å tenke at alt må være plettfritt.

Jeg syntes det var utfordrende å finne det rette nivået å legge seg på med navnefesten vår. På den ene siden er det viktigste å samle familien. På den andre siden blir det hyggeligere hvis serveringen er god og omgivelsene fine.

Jeg brukte masse tid på å planlegge festen, selvom jeg senket kravene på mange områder. Pynten kunne vært penere og kakene flottere, talene proffere og sangene bedre. Men det var tydelig at gjestene koste seg, og det var det viktigste😊

Avslapping

Det har gått i ett denne måneden og minsten har sovet dårlig, så avslapping har det blitt lite av. Dette til tross for at jeg holder på å lese boka Hvile2 av Siw Aduvill, som på en inspirerende måte forteller om viktigheten av å roe ned.

Trening

Jeg har ikke klart å prioritere trening i august heller. Track recorden på trening begynner å bli veldig dårlig for 2019. Men det er aldri for sent å begynne. Jeg har faktisk planlagt å ta en økt i ettermiddag. Kanskje det blir starten på en ny trend?

Ny innsikt

Jeg har lest litt innimellom, men mindre enn jeg ønsker denne måneden. Bak mål på dette punktet.

Minimalisme

Jeg holder fortsatt på å rydde hjemme og kvitte meg med ting vi ikke trenger. Denne måneden har jeg fått solgt eller gitt bort åtte ting på Finn! Det merkes at det er litt mer orden hjemme, selvom det stadig kommer nye ting inn også.

Som visualiseringen øverst i innlegget viser, ble også august litt ubalansert. Men jeg synes det var fint å prioritere familie denne måneden😊

Fotnoter

1 Nordea har blant annet gjort en undersøkelse som viser at å flytte penger fra fossile til grønne fond kan være 27 ganger så effektivt som andre klimatiltak. Se: NRK. Mener grønne fond er 27 ganger mer effektive enn andre klimatiltak (Publisert 01.11.2018)

2 Aduvill, Siw. (2019). Hvile – alt vi vinner ved å la være. Tiden norsk forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *