Status mai 2019

Vi begynner å få litt mer rutine i livet med baby, noe som gjør det lettere å styre dagene. Dermed ble det mer tid til å øke innsikten min i mai. Men søvn og trening klarte jeg ikke å prioritere. En god boost i sparingen sørget likevel for at måneden ble avsluttet med en god følelse!

Sparing

Mai er feriepengemåned for meg, så denne måneden fikk jeg en god slump inn på konto. For min del betyr det en god slump til sparing. Totalt sparte jeg 31,2 % av inntekten når jeg ikke teller med avdrag på boliglånet. Hvis jeg teller med lånet, ble spareraten 39,5 %.

Jeg har holdt av 20 000 kroner til sommerferien. Noen regner med denne typen kortsiktig sparing som del av spareraten sin, fordi det sier noe om sparepotensialet. Selvom all sparing kan ses på som utsatt forbruk, blir det feil for meg å regne med det jeg setter av til forbruk i nær framtid i spareraten min. (Hvis jeg hadde regnet med det, hadde spareraten utenom avdrag på lån denne måneden vært 55 %.)

Målet mitt i år er å spare minst 84 000 kroner utenom avdrag på lån. Det hårete målet er 100 000 kroner spart og investert i løpet av året. Nå etter fem måneder har jeg spart nesten 55 000 kroner. Jeg tror derfor jeg skal klare å nå 100 000 i år.

Jeg følger også med på økningen i finansformuen min. Så langt i år er den opp nesten 70 000 kroner. Dette er først og fremst grunnet månedlig kapitalisering av renter på sparekonto. Fondene mine har dessverre gått ned igjen den siste tida. Ikke overraskende, med utviklingen i aksjemarkedet.

Akkurat nå er det derfor greit å være litt risikoavers, som jeg er. Jeg har kun 16 % av sparepengene investert i aksjemarkedet. Resten står på høyrentekonto og BSU. Jeg har ikke landet på hvor stor andel jeg vil ha i aksjer på sikt, men tror jeg tåler en betydelig større andel før det går utover nattesøvnen.

Som tidligere diskutert, synes jeg det er vanskelig å bestemme hvilken bank jeg skal plassere sparepengene mine i. Selvom rentene har økt litt, er renta på de fleste «høyrentekontoer» fortsatt ikke mye å skryte av.

Jeg liker i utgangspunktet ikke å støtte forbrukslånbanker ved å være sparekunde hos den, men etter en nøye overveiing landet jeg likevel for et par år siden på at jeg kunne plassere pengene mine i en slik bank. Det ble Komplett bank.

Komplett bank har nå fått sterk kritikk av Finanstilsynet. Det er sjokkerende å lese tilsynets rapport (pdf). Banken har konsekvent gitt lån til kunder som ikke bør ha det. De har blant annet overvurdert kundenes betjeningsevne ved å la være og inkludere kostnader knyttet til bilbruk, og bevisst oversett bestemmelsen om at kundens totale lånebelastning ikke bør overstige fem ganger brutto årsinntekt. De har heller ikke tatt hensyn til en renteøkning på 5 prosentpoeng, slik det står i retningslinjene at de skal. Det er ikke overraskende at andelen av misligholdte lån hos Komplett bank er svært høy!

Jeg ønsker ikke ha pengene mine hos en bank som opererer på denne måten, og har bestemt meg for å avslutte kundeforholdet og flytte pengene mine. Men hvor skal de flyttes?

Jeg ønsker en god rente, men vil ikke gå til en ny bank med like umoralsk praksis som Komplett bank. Jeg tar gjerne i mot tips!

En av bankene jeg vurderer er Bluestep. Deres SparekontoFlex har en rente på 2,15 % på innskudd over 50 000 kroner.

Bluestep tilbyr lån til personer som ikke får det andre steder. De sier at de fokuserer på folks fremtidige økonomiske evner, heller enn historikk. Så sant de ikke gir folk mer lån enn de kan håndtere, høres dette for meg ut som en bra ting. For dette gir flere muligheten til å dra nytte av fordelene ved å kunne låne.

Hvis Bluestep også lever etter visjonen om «å hjelpe kundene inn i en stabil økonomisk situasjon», er jeg overbevist om at dette kan være et sted å plassere pengene mine. Er det noe jeg har oversett?

Senke kravene

Som mor møter en mange krav både til seg selv, hjem og familie. Dette kan føre til uønsket stress. Jeg har derfor satt meg som mål at jeg skal senke kravene i år. Det har jeg klar i mai!

Kravene til meg selv og heimen har vært så lave denne måneden at de kanskje ikke bør komme lavere😉 Håret vaskes kun et par ganger per uke, og støvdotter får ligge urørt i kriker og kroker både en og to dager etter de er oppdaget.

Avslapping

Nå har vi kommet litt bedre inn i rutiner med babyen, og det har blitt noe mer tid til avslapping. Men heller ikke i mai har jeg vært flink nok til å prioritere søvn. Behovet for egentid på kvelden blir for stort.

Trening

Jeg fikk kun trent tre ganger i mai. Det var vanskelig å komme i gang denne måneden også, siden både jeg og babyen har vært syke. Jeg skal være fornøyd med meg selv hvis jeg får til det dobbelte i juni!

Ny innsikt

I mai har jeg lest to bøker, nemlig Digital Minimalism1 av Cal Newport og Veivalg2 av Jan Christophersen. Begge kan anbefales!

Digital Minimalism handler om hvordan leve fornuftig med smarttelefoner, internett og sosiale medier i livene våre. Newport går gjennom forskning på hvordan vi påvirkes av å stadig være koblet på. Mange blir avhengige, vårt forhold til andre mennesker blir mer overfladisk, vi blir stresset og flere får angst.

Videre beskriver han hvordan «digitale minimalister» klarer å bruke digitale medier på måter som gjør at de får det beste ut av den nye teknologien, samtidig som de unngår de uheldige konsekvensene. Han foreslår en «digital detox» for den som er avhengig, for så å bygge opp et nytt forhold til teknologien, inspirert av disse minimalistene.

Jeg er nok ikke den mest avhengige. På noen områder er jeg heller allerede godt på vei til å bli en digital minimalist. Jeg er ikke redd for å gå glipp av noe på nett. Jeg har nok av andre ting jeg ønsker å gjøre enn å være online hele tida, og blir vanligvis ikke urolig av at telefonen ikke er i umiddelbar nærhet.

Twitter og Finn-appen, derimot, er jeg stadig innom. Inspirert av boka har jeg derfor slettet Twitter fra mobilen, og bruker heller desktop-versjonen. Etter en uke har jeg ikke nevneverdige abstinenser! Jeg har også redusert bruken av Finn.

Veivalg handler om å ta gode valg, som hjelper oss å leve de livene vi ønsker. Basert på egne erfaringer og sin praksis som psykolog, reflekterer Christophersen rundt hva vi bør basere våre liv på for å trives. Boka inneholder også mange øvelser for selvutvikling, som jeg tenkte prøve meg på etter hvert. For eksempel øvelser for å trene tålmodighet og å utsette behov.

Jeg har lest Veivalg som bakgrunn for en serie blogginnlegg om personlige verdier, som jeg jobber med. Vi har alle verdier, men det varierer hvor bevisste vi er dem. Hvis du går på tvers av dine verdier, vil du likevel merke det. Du vil få en uggen magefølelse. Jeg tror at for å oppnå et balansert liv som du trives med, må du være bevisst dine verdier og leve i tråd med dem.

I tillegg til å lese for å få ny innsikt, følger jeg fortsatt ett kurs på Coursera. Det er et kurs som er faglig interessant for meg og relevant for fremtidige jobbmuligheter. Ved å ta det vil jeg dermed øke min «karrierekapital».

Minimalisme

I tillegg til å ha lest meg opp på digital minimalisme, har jeg hatt fokus på «analog minimalisme» igjen denne måneden. Dvs. å få det ryddigere rundt meg.

Jeg har ryddet i skapet på badet og kastet gamle shampoo-flasker, kremer, hårpynt og andre ting jeg ikke bruker lenger.

Inspirert av Pengesnakk sin utfordring «Selge 100» har jeg også fått solgt tre ting jeg ikke trenger mer på Finn. Det betyr mindre rot og mer penger på bok😊 Totalt fikk jeg 950 kroner for disse tingene. Nå gjelder det bare å saumfare skap og skuffer for flere ting som kan selges!

Totalvurdering

Nå som hverdagen begynner å bli litt mindre kaotisk, ser jeg fram til å styre livet mer i retningen jeg ønsker selv. Med baby i hus, kjenner jeg på kroppen at tid er den viktigste faktoren for å klare å oppnå et balansert liv — et liv som balansere de ønskene og behovene en har og de kravene en møter på en god måte. Om jeg bare kunne hatt mer av den!

Fotnoter

Newport, Cal. (2019). Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World. Penguin.

Christophersen, Jan. (2012). Veilvalg. Selvledelse i praksis. Oslo: Schibsted.

2 kommentarer til “Status mai 2019

 1. Økonomisk sans

  Fin og interessant vinkling på bloggen din! Vi har selv fått en mini i hus for en liten stund siden, så kjenner meg godt igjen i endringene det medfører i kapasitet, økonomi og ikke minst tid. Disponering av tiden blir plutselig en helt annen, jeg tenker jeg skal sjekke ut bøkene du anbefaler!

  Svar
  1. Balansereren Innleggsforfatter

   Takk for hyggelige ord😊 Når en får noen små å passe på blir det store endringer, ja. Dermed er det en fin anledning til å tenke gjennom hva som virkelig betyr noe og som en ønsker å bruke dyrebar tid på.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *